Menu główne:
Ciekawostki
Na dowód swej gościnności większość Chińczyków ofiarowuje gościom filiżankę gorącej, pachnącej herbaty. Zwyczaj ten sięga niepamiętnych lat. Takie spotkanie z przyjaciółmi jest bowiem częścią chińskiej tradycji.
Państwo Środka to ojczyzna herbaty. Mało kto wie, że wszystkie krzewy herbaciane rosnące dziś na świecie wywodzą się bezpośrednio lub pośrednio z tego kraju. Tutaj narodziła się pewna specyficzna kultura związana z tym napojem. Rytuał związany z jej parzeniem i piciem ma w Chinach odległą tradycję – istnieją zapiski o tym „najsłodszym napoju” pochodzące z VII w p.n.e.
Chińczycy wyróżniają pięć podstawowych rodzajów herbaty – zależnie od metod jej otrzymywania:
Herbata zielona – naturalny, zielony kolor pochodzi od oryginalnego koloru listków herbacianych, ponieważ w czasie produkcji nie stosuje się procesu fermentacji
Herbata czarna – nazywana w Chinach herbatą czerwoną (co często jest powodem nieporozumień) – jej liście poddawane są fermentacji przed procesem suszenia
Herbata typu Ulong – rodzaj pośredni pomiędzy herbatą zieloną a czarną, wytwarzany po częściowej tylko fermentacji liści
Herbata zbijana – często w Chinach określana mianem „herbaty czarnej”. Podlega ona procesom zbijania i utwardzania w formie różnych kształtów – dzięki temu dobrze znosi transport i przechowywanie. Przeznaczona jest głównie dla przygranicznych mniejszości narodowych
Herbata aromatyzowana – powstaje przez zmieszanie aromatycznych kwiatów z liśćmi herbaty, najczęściej wykorzystuje się do tych celów kwiaty jaśminu i magnolii.